Kebaikan Kismis Untuk Kesihatan Badan
Jika sebut sahaja tentang kismis sudah pasti ia mempunyai peminatnya yang tersendiri dan terdiri daripada pelbagai lapisan umur, usia, bangsa, jantina mahupun agama. Jadi, ianya bukanlah makanan yang asing lagi buat semua lapisan masyarakat 👍
Kismis merupakan salah satu olahan dari buah anggur selain wine. Kismis dihasilkan melalui buah anggur yang dikeringkan sehingga memiliki kulit yang kereput dan kecut. Sekali pandang, ternyata kismis tidaklah mempunyai pandangan rupa yang menarik, namun ia adalah sebuah makanan yang mempunyai banyak sekali manfaat bagi tubuh kita.😊
Kismis yang berasal dari Bagasa Hindi, dan juga Persia Khismish memiliki rasa yang manis dan agak melekit. Meskipun hanya bertubuh kecil dan juga tidak menarik, Kismis dapat mengalami proses kristalisasi gula apabila disimpan dalam waktu yang lama yang menyebabkan Kismis memiliki rasa yang manis dan lembut.
Manfaat dari Kismis:
👉Sebagai bahan campuran makanan
👉Dapat mencengah kanser
👉Tinggi kolori, untuk tenaga tubuh badan
👉Sebagai pelawas buang air besar
👉Mengandungi zat besi yang tinggi
👉Mencegah penyakit anemia
👉Melancar peredaran darah
👉Sebagai antioksidan
👉Dapat membentuk dan menjaga zat besi tulang
👉Baik untuk kesihatan badan
👉Menigkatkan daya tubuh badan
👉Baik untuk kesihatan jantung
Jelas disini, pelbagai manfaat yang kita dapat daripada buah Kismis 😍 Saya seru kepada semua, supaya menjadikan buah Kismis sebagai makanan sampingan harian anda.
Comments
Post a Comment